24 ur LE MANSA: Alpine s številko 36 se razkrije…

-         Po nedavni najavi (8. marca), da se bo Signatech – Alpine letos udeležil dirke 24 ur Le Mansa in vseh dirk prvenstva European Le Mans Series (ELMS), so v L'Atelier Renault v Parizu 22. marca predstavili še svoj dirkalnik za vzdržljivostne dirke, ki bo s startno številko 36 v tej sezoni zastopal znamko Alpine.

-         Povratek imena Alpine na vzdržljivostne dirke po 35 letih odsotnosti pomeni pomemben del procesa oživljanja znamke v obdobju pred predstavitvijo novega serijskega modela, ki ga bo podjetje Société des Automobiles Alpine – Caterham pripravilo do leta 2016.

-         Dirkača Nelson Panciatici in Pierre Ragues bosta tekmovala v vseh dirkah prvenstva ELMS, za dirko 24 ur Le Mansa pa se jima bo pridružil še Tristan Gommendy.

-         Alpine s številko 36 se bo prve kroge opravil med uradnimi preskusnimi vožnjami ELMS, ki bodo 26. in 27. marca na stezi Paul Ricard na jugu Francije.

Pred le malo manj kot 35 leti je dirkalnik Alpine – Renault A442B, ki je pred tem zmagal v dirki 24 ur Le Mansa, zapeljal po pariških Elizejskih poljanah in pred množico navdušenih gledalcev in v počastitev dosežka dirkačev Jeana-Pierra Jassauda in Didierja Pironija. 22. marca so Parižani in prišleki v Parizu dobili novo priložnost, da si ogledajo A442B, saj je ta jedrni del nove razstave "No Limit!", ki bo v galeriji in restavraciji L'Atelier Renault odprta do 1. aprila letos.

Prireditveni prostor na Elizejskih poljanah je bil tudi idealen za razkritje novega dirkalnika Alpine, ki bo tekmoval v letošnji sezoni vzdržljivostnih dirk. Izpod pregrinjala, ki sta ga odstrla Bernard Ollivier, generalni direktor Société des Automobiles Alpine – Caterham’s  in Philippe Sinault, direktor moštva Signatech – Alpine, se je prikazal modro-oranžen dirkalnik, ki po barvah spominja na dirkalnike Alpine, kakršni so Le Mansu tekmovali pred približno petdesetimi leti.

“Od najave oživitve znamke Alpine 5. novembra lani napredujemo korak za korakom,” je dejal Bernard Ollivier. “Razkritje tega čudovitega dirkalnika pomeni začetek nove faze. Zelo kmalu bo prvič zapeljal po dirkališču, le malo kasneje pa se bo pomeril tudi v prvi dirki. Novica o našem povratku v vzdržljivostne dirke je bila zelo dobro sprejeta ne le med najbolj zagnanimi ljubitelji znamke Alpine ampak tudi v avtomobilsko-športnih krogih nasploh. Vsi komaj čakamo, da bomo barve naše znamke videli tudi v akciji!”

“Zastopanje znamke Alpine po eni strani prinaša neizmeren ponos, po drugi pa izjemno odgovornost,” je dodal Philippe Sinault. “Po predstavitvi bomo dirkalnik odpeljali na stezo Paul Ricard, kjer ga bomo preskusili in s tem začeli resne priprave na dirke. Naš namen je doseči vidne rezultate v zelo konkurenčnem razredu LMP2. Preskusne vožnje in prvi dirki ELMS bomo izrabili za priprave na junijsko dirko 24 ur Le Mansa, ki je seveda osrednji dogodek sezone.”

Dirkači, ki se bodo letos izmenjevali za volanom Alpine – Renault s startno številko 36, pomenijo zmes izkušenj in mladosti, vsi trije pa z nestrpnostjo pričakujejo prve vožnje. Nelson Panciatici (24 let) in Pierre Ragues (29 let) sta bila že potrjena ob prvi najavi tega programa, za dirko 24 ur Le Mansa pa se jim bo pridružil še 34-letni Tristan Gommendy. Vsi trije Francozi so se vzpenjali skozi razrede Renaultovih enosedih dirkalnikov, imajo skupaj že deset udeležb v "najveličastnejši dirki na svetu". Vloga rezervnega dirkača je zaupana še enemu mlademu Francozu, Paulu-Loupu Chatinu.

• 26 - 27 marec        uradne preskusne vožnje ELMS, Paul Ricard, Francija

• 13. april                 prva dirka ELMS, Silverstone, Velika Britanija

• 18 maj                   druga dirka ELMS, Imola, Italija

• 9. junij                   preskusne vožnje za dirko 24 ur Le Mansa, Le Mans, Francija

• 23. junij                 dirka 24 ur Le Mansa, Le Mans, Francija

• 20. julij                  tretja dirka ELMS, Red Bull Ring, Avstrija

• 14. september       četrta dirka ELMS, Hungaroring, Madžarska

• 28. september     peta dirka ELMS, Paul Ricard, Francija

This slideshow requires JavaScript.